A A A

Intézményünk

Alacsonyküszöbű Ellátások Integrált Intézménye

 

Kezdetben csak az utcai szociális munkát ellátó szervezetként gyakran találkoztunk azzal a problémával, hogy az ügyfeleink szükségleteire nem létezik adekvát válasz a hajléktalan-ellátó rendszerben. Ebben az esetben utcai segítőként dolgunk szolgáltatásokat generálni, szolgáltatások létrehozásában közreműködni. Ilyen szolgáltatás generáló tevékenység volt a 2010-ben a Speciális Zsilip Szoba – Időszakos Férőhely létrehozása, majd az eredmények láttán - 2012-ben négy új konténer beszerzésével- 14-ről 23 főre emelkedetta férőhelyek száma köszönhetően a Hajléktalanokért Közalapítvány által kiírt Vissza az Utcáról program támogatásának. Az Időszakos Férőhely mellé Nappali Melegedőt nyitottunk még 2010-ben, ahol jelenleg 25 fő az engedélyezett létszám.

 

Az intézmény (Tatabánya, Táncsics Mihály út 1/F.) a város egyik családi házas övezetének határában található. Könnyen megközelíthető autóval, tömegközlekedéssel és gyalogosan is. A városközpont, a szociális intézmények, az üzletek gyalogosan is 10-15 perc alatt megközelíthetőek. A lakosság és társszervek körében csak „zsilipszobának” nevezett intézmény 7 lakó és 5 kiszolgáló konténerrel és megfelelő felszereltséggel biztosítja a téli elhelyezést és ellátást, valamint a nappali szolgáltatásokat az arra rászorulók számára.

 

Az Intézmény fizikai egységein belül kapott helyet egy utcai szolgálat, valamint a szenvedélybetegek alacsonyküszöbű ellátása is.

 

Az alacsonyküszöbű szolgáltatás lényege, hogy nem állítunk magas elvárásokat a bekerüléshez, azaz alkoholos befolyásoltság alatt is igénybe vehető a szolgáltatás, páros elhelyezés is biztosított, valamint nem kötjük az igénybe vételt egészségügyi szűrővizsgálat meglétéhez.