A A A
  • Művészetterápia
    Művészetterápia
  • Művészetterápia
    Művészetterápia
  • Művészetterápia
    Művészetterápia

Művészetterápia

Művészetterápia hajléktalanokkal

 

 

Meggyőződésünk, hogy a hajléktalanná válás okainak megszüntetésében, a klasszikus szociális munka mellett, hangsúlyos szerepet kell kapnia a személyiség fejlesztésének, „rendbetételének”.

 

A módszer mind a művészi, mind a pszichológiai eszközöket komplex módon használja. Magában foglalja a (választott komolyzenére történő) elmélyülést, az alkotás (festés, rajzolás, agyagozás, kollázs, montázs, zene-mozgás stb.) folyamatát és az alkotásokra történő közös és egyéni asszociatív reflexiót.

 

A terápia kettős célt szolgál. Egyrészt a csoport tagjai közötti kapcsolatok elmélyítését, másrészt az egyén személyiségének művészi eszközök segítségével történő mélyebb megismerését, kiteljesedését.

 

Az ügyfelek fogékonyságát és érzékenységét az alkotó-teremtő művelet iránt az elkészült művek és az a fajta elmélyült figyelem, koncentráció bizonyítja, amely a munka közben tükröződött a tekintetükön.

 

Elért eredménynek tartjuk, hogy a foglalkozásokon résztvevők védett környezetben néztek szembe múltjukkal, kapcsolati hálójukkal illetve annak szakadásaival, felfesléseivel és ennek következményeként plusz erőt és motivációt szereztek a továbblépéshez. Célkitűzésünk volt, hogy megismerve személyiségük rejtett pozitív tartalmait (tartalékait), új utakat és lehetőségeket fedeztek fel a jövőre vonatkozóan.