A A A

Újrahasznosításban működnek közre a nehéz sorsú emberek

Új kezdeményezést indított Tatabányán az Utcai Szociális Segítők Egyesülete, melynek során a rászoruló emberek legális bevételi forráshoz juthatnak a szelektív hulladékgyűjtésen keresztül és ezzel hasznos tagjai lehetnek a társadalomnak. A program során a létfenntartás biztosítása a környezetvédelemmel párosul.

 

A Táncsics Mihály úti Intézmény Nappali Melegedőjében egy aludoboz (sörös, üdítős és energiaitalos) automata biztosítja a visszaváltási lehetőséget, amit a hajléktalan embereken kívül, a város lakossága is igénybe vehet. Az automaták felállításának elsődleges célja, hogy a hajléktalan emberek legális jövedelemhez és feladathoz jussanak, miközben kiveszik részüket az erős környezeti terhelést jelentő aludobozok újrahasznosításából is.

 

Egy kiemelt akció keretében május hónapban 4 forint jár egy bedobott dobozért. (Ez darabonként 2 forinttal több, mint a nagyáruházakban felállított hasonló automaták esetében.) Júniustól pedig egy dobozért 2 forint 50 fillért kaphatnak. Az automata a bedobott dobozok végösszegéről egy blokkot ad, amit a Nappali Melegedőben dolgozó munkatársaknál pénzre lehet váltani. Ez a módszer alkalmas a takarékosságra is, ugyanis aki úgy érzi, hogy nem tudja „megfogni” a pénzt, az akár harminc napig is gyűjtheti a blokkokat, és ráér ezután beváltani. A tevékenység remélhetőleg nem csak a programban résztvevők „zöldülését” segíti majd elő, de a magyar társadalom környezettudatosabb gondolkodásmódját is. Ha a lakosok az aludobozokat a szemétgyűjtő edények mellé rakják, azok összegyűjtése több hajléktalan ember számára jelenthet értelmes célt és némi jövedelmet is.

 

A program nem titkolt célja továbbá, hogy az intézményesült hajléktalan ellátó rendszerrel szemben bizalmatlan fedél nélküli embereknél kialakuljon a bizalom a szolgáltatások igénybe vételére, és a későbbiekben ne csak a visszaváltás miatt keressék fel az intézményt, hanem az integrációs folyamatokba is bekapcsolódjanak.

 

(A program hátteréről: a Magyar Sörgyártók Szövetségének felkérésére a RETURPACK Országos Környezetvédelmi és Szolgáltató Kft megtervezte, előkészítette és országos szinten felállítja azt az inverz-logisztikai rendszert, melynek célja, hogy az alumínium-sörösdobozokat és egyéb alu-italdobozokat nagy arányban tudják anyagukban újrahasznosítani.)